Påskafton....

Påskafton är i den kristna traditionen en ”tom” dag.
Kristus ligger i graven, och lärjungarna sitter inlåsta i rädsla
 för dem som avrättat honom.
Inga gudstjänster firas i kyrkan denna dag.
Istället väntar man till påsknatten för att fira Kristi uppståndelse.

På påskafton firar vi påsk, men det är egentligen inte förrän vid
midnatt som påsken börjar – genom Kristi uppståndelse
 från de döda på påskdagen.
I Sverige börjar vi vanligtvis firandet aftonen före högtidsdagen, precis
som vid julafton och pingstafton.

Till påskaftonsmåltidens höjdpunkter förr i tiden hörde
 ägg och kött som inte förekommit under fastan.
 I dag har fiskens betydelse som påskmat växt alltmer i form av
 sill, böckling, Janssons frestelse och lax i olika former.
 Lammkött till påsk har blivit allt vanligare under 1900-talet.

Påskafton förknippas i Sverige ofta med påskägg fyllt med
godis eller andra saker, och mat, ofta ägg.

























Trackback
RSS 2.0