CHOKLAD....

Ni som känner mig, vet ju att jag älskar choklad.
Det har jag alltid gjort och kommer nog alltid att göra det.
Och min "passion" för choklad är jag inte ensam om.
Det finns massor av oss choklad älskare....


Här kommer lite fakta om choklad:

Chokladär benämningen på ett antal olika livsmedel baserade
på kakaobönan, som framställs av frukten av kakaoträdet.

Choklad och mjölkchoklad klassas inte som godis trots dess förknippelser
med konfekt. Choklad klassas som aromat eller kakor.

Mörk choklad är ett av de livsmedel som innehåller mest 
antioxidanter och om den konsumeras i rimliga mängder minskar
 den risken för hjärt och kärl-sjukdomar.

Schweizarna var först med att producera mjölkchoklad,
vilket de började med 1875.

Enligt EU kan man kalla en vara som framställs av kakaovaror och
 sockerarter för choklad när den består av minst 35 procent
kakaotorrsubstans, inklusive minst 18 procent kakaosmör och
 minst 14 procent fettfri kakaotorrsubstans.
EU tillåter tillsats av upp till 5 procent vegetabiliska fetter som inte
härstammar från kakaobönan. När det gäller animaliska fetter
 godkänns enbart de som kommer från mjölk.

Kakaon som dryck erövrade så småningom Europa via kungahusen
 och noblessen. Det växte upp små chokladhus där man drack den
populära drycken som ansågs ha såväl afrodisiakiska som
 hälsofrämjande och stärkande effekter.
Chokladkakan och den lilla chokladpralinen är över 150 år gamla
 och fabriksmässig tillverkning av dessa debuterade i Sverige 1872
 i Malmö i och med de schweiziska bröderna Cloettas Ång-Choklad-Fabrik.

Choklad i sig är inte giftigt för människor, men vissa djur,
till exempel hundar och katter kan inte bryta ned ämnet
teobromin som återfinns i kakao, vilket kan leda till förgiftning.
 Beroende på mängd choklad, djurets vikt samt kakaohalten kan
djuret i värsta fall avlida.

Enligt SCB har konsumtionen av choklad och godis ökat
 i Sverige från 11 kilogram 1990 till 17 kilogram 2005.



























































































































Trackback
RSS 2.0