Fugu = Japansk blåsfisk........
Familjen blåsfiskar är en mycket stor grupp och enskilda arter har bara latinska namn.
De har alla en mer eller mindre äggformad kropp, men kan svälja luft och blåsa upp
sig till bollar när de blir retade eller skrämda.
Många arter är färggranna och de mindre sorterna kan köpas som akvariefiskar.
Blåsfiskarna är i allmänhet relativt små, men vissa arter kan uppnå en
längd mellan 70 och 100 cm.
Karakteristiskt för blåsfisken är fyra sammanfogade tänder som formerar
en näbbliknande struktur i käken.
De flesta blåsfiskar lever i grunda tropiska vatten, men somliga arter kan
leva på upp till hundra meters djup.
Fuguarterna lever i Röda havet, Indiska oceanen och Stilla havet.
Majoriteten av blåsfiskarna är giftiga.
Giftet i en fisken sitter i äggstockarna, leverna och andra inälvor samt i skinnet och
det räcker med en dos på mindre än 1 milligram för att ta livet av en människa
på mindre än 20 minuter.
Symptomen som uppstår inom 10 - 45 minuter efter intag av giftet:
Blekhet, yrsel, nedsatt känsla i tunga och läppar samt ataxi (oförmåga att koordinera
muskelrörelser till följd av skada på centrala nervsystemet).
Detta följs ofta av hypersalivering, svettning, huvudvärk, sänkt kroppstemperatur
och sänkt blodtryck samt en stigande men svag puls.
Kort efter detta blir man att hyperventilera och i samband med detta blir bl a
läpparna blåa pga av dålig syre- och blodtillförsel.
Muskelparalys uppstår därefter i svalg- och halsregionen följt av total
muskelparalys.
Innan döden inträffar brukar dessutom ögonen fixeras.
I förgiftningsfall från en fugumåltid är dock dosen lägre, och de allvarliga symptomen
tar längre tid att utveckla. Utan vård dör den förgiftade vanligen inom 4–24 timmar.
Fugu är en speciell maträtt i Japan.
Den anses vara höjden av kulinarisk njutning och fisken betingar mycket höga priser.
Fugu serveras ofta tillsammans med ris och kokta färska grönsaker.
Sedan 1958 krävs det 2–3 års lärlingsskap, följt av ett examensprov, för att få arbeta
som fugukock åt allmänheten.
Provet innehåller även teoretiska delar, som identifikation av fiskarter.
Européer och amerikaner blir ofta avskräckta av att den är så pass giftig, men en
fugu-rätt på en restaurang får sägas vara i det närmaste helt ofarlig.
De dödsfall som inträffar rör sig i praktiken nästan alltid om personer som själva har fångat
och tillagat fisken och ätit den extremt giftiga levern eller andra inälvor.
Trackback