Från boken.......

Här kommer ett utdrag från boken "Kloka råd för hem och hälsa".





Var kökssmart!

En kvinna skar alltid fårfiolen i bitar när den skulle stekas.
Någon frågade varför och hon svarade att hennes mamma alltid gjort så.
När hon sedan ställde samma fråga till sin mamma svarade hon att hennes
mamma alltid gjort så.
De båda ringde mormodern som svarade att hon alltid gjort så eftersom
hennes gryta var för liten.
Ja, ofta har vi nedärvd klokskap och ibland kanske vi ska ifrågasätta den och ibland inte.
Viktigt är hursom att klokskapen inte försvinner så att vi är tvungna att komma på allt igen.



Spara tårarna till en annan dag
För att slippa gråta när du skalar lök, lägg lökarna i hett vatten först.
Då blir skalet lite segare och enklare att skala bort i hela delar.
Skala dem under rinnande vatten.
Sedan när du hackar löken, stå nära kökskranen och låt kallvattnet smårinna.
Jag hörde om någon som använde simglasögon när han hackade lök.
Det fungerar utmärkt om man inte andas in för mycket av lökångorna samtidigt.
Lökdoftande fingrar blir rena med citronsaft.

*

Naturlig sötma
Lite sötma förhöjer smaken i nästan all mat.
Samtidigt ska vi inte äta för mycket socker.
Om du gör en god sås till kött eller fisk, hacka ett äpple i småbitar och koka med.
Då får du sötman utan vitt socker.

*

Några droppar citron

Om du har en hel citron och bara vill ha några droppar - ibland vill vi ju det - stick
hål på skalet med en tändsticka, pressa ur saft, stick in stickan i hålet som en liten kork.
Lägg citronen i kylskåpet.

*

Ny stuns i grönsakerna
Slaka morötter och sladdrig sallad blir styva och fina igen i kallt vatten över natten.
Men lägg inte med uppskurna tomater. De blir vattniga.

*

Skalenkelt för barnen
Det är enklare att skala kokt potatis om den har blivit sköljd i kallt
vatten direkt efter koket. Det gör att skalet lossnar enklare och barnen slipper
bränna sig när de skalar.



Trackback
RSS 2.0