Elsa Andersons konditori.......
När vi var nöjda med vandringen inne i hyttruinen så fortsatte
vi färden mot Norberg och till Elsa Andersons konditori.
Det var full rulijans inne på Elsas.
Det kom och gick folk hela tiden och det var så gott som fullsatt.
Texten här nedan är hämtad från konditoriets hemsida.
Elsa Anderson föddes den 2 augusti 1884 på en lantgård i Gubbetorp belägen
i Hagebyhöga Församling utanför Vadstena.
Som ung sökte hon sig till en släkting som hade konditori i Örebro och där fick hon
arbete och utbildade sig till konditor.
Elsas föräldrar besökte ibland goda vänner i Norberg och när hon en gång följde med,
så mötte hon sin blivande make handlaren Emil Bergvall.
Elsa flyttade så småningom till Norberg och arbetade ett tag som husmor på
dåvarande lasarettet, men ville naturligtvis utöva sitt egentliga yrke som konditor.
Elsa och Emil hittade en lämplig lokal vid norra delen av torget och hon
döpte konditoriet i sitt flicknamn.
1919 inköptes fastigheten Tinget 3, konditoriets nuvarande lokaler, och verksamheten överflyttades dit.
Huset på fastigheten blev på mitten av 1800 talet hitflyttat (!) till nuvarande plats från Salbohed
i Västerfärnebo socken, där det hade tjänstgjort som ”kaptensboställe” sedan 1700 talet.
Det flyttades hit av handlaren och gästgivaren H.J. Byhlin.
Under en senare ägare, F.O. Lethenström, var det ett gästgiveri med sk. skjutsstationsskyldigheter.
På 1880 talet gjordes en tillbyggnad där våra tillverkningslokaler nu ligger.
Övervåningen bestod då av ett enda stort rum som användes för fester och dylikt.
När Norberg blev till en ”mindre” ort gick vår verksamhet på sparlåga i många år.
Vändningen kom sig av ett nyvaknat intresse från människor för det gamla och genuina.
Ett rivningsfrosseri frodades ju på många orter under -50 och -60 talet.
Torg präglade av människors behov under århundraden var plötsligt helt borta.
Allt ”gammalt och krokigt” skulle ersättas med fyrkantiga lådor i funkisstil.
Elsa Andersons Konditori blev dock intakt, trots välmenta råd från auktoriteter i byn om
att”riva det gamla rasket och bygga ett nytt modernt”.
Elsas son Gunnar Bergvall och hans hustru Eva som drev rörelsen från Elsa Andersons död
den 4 febr 1937 till början på 1980talet, hade för den tiden en ovanlig känsla för det genuina
och de lyckades bevara hela verksamheten och miljön intakt.
Elsa Andersons Konditori har tilldelats diplom från Gastronomiska Akademin, med motiveringen:
”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition.
”Diplomet utdelades av Akademins Öijvind Svahn den 7 februari 1998.
Alla bakverk vi säljer kommer från eget bageri och några recept från Elsas tid använder vi fortfarande.Kommentarer
Trackback